Koroner Anjiografi Ünitesi; Bir adet anjiografi cihazı ve kumanda odası, 5 yataklı günübirlik tedavi alanı, koroner yoğun bakım ünitesi ve destek alanlarından oluşmakta olup; hastanemiz 2. katında batı bloğunda bulunmaktadır.
Anjiyografi; Damar tıkanıklığını teşhis etmek için kullanılan gelişmiş bir görüntüleme yöntemidir. Kalp, beyin, böbrek ve bacak damarlarındaki tıkanıklıkların tespit edilmesini sağlar. Koroner anjiyografi, kalp damar hastalıklarını teşhis etmek için en sık kullanılan yöntemdir. Anjiyografi, kalp ve damar sağlığınızı korumak için önemli bir tanı yöntemidir.
Kalbimizin başlıca görevi damarlar aracılığı ile kan dolaşımını sağlayarak vücudumuzu oluşturan tüm organların beslenmesini sağlamaktır. Bu arada kalbimizin de beslenmesi gerekir. Kalbi besleyen damarlara koroner arterler; bu damarların tıkayıcı hastalığına ise koroner arter hastalığı adı verilmektedir. Koroner arter hastalığı kalp krizi ile sonuçlanabilir ve günümüzde tüm dünyadaki en önemli ölüm nedenlerindendir. Koroner arter hastalığı olduğundan şüphelenilen kişilerin koroner arterlerinin görüntülenmesi (filminin çekilmesi) işlemine koroner anjiyografi (kalp anjiyosu) denmektedir.
Koroner anjiyografi ile önemli iki soruya yanıt alınır. Öncelikle hastanın kalbini besleyen damarlarda (koroner arterlerde) kritik darlık olup olmadığı sorusu yanıtlanır. İkinci olarak, bu damarlardaki darlıkların nasıl tedavi edileceği sorusu yanıtlanır (darlıkların bir kısmı ilaç ile tedavi edilebilirken, bazı darlıklar için balon ve stent işlemine, bazı darlıklar için ise baypas ameliyatına ihtiyaç duyulabilir).
Görüntülemeyi sağlamak için opak madde kullanılır. İşlem; opak madde ,kateter adı verilen (yaklaşık 2 mm çap ve 100 cm uzunluğundaki) ince borucukların kasık ya da el bileği atardamarı yolu ile kalbe ilerletilmesi ile gerçekleştirilir. İşlem sırasında lokal anestezi kullanılır (hasta bayıltılmaz). İşlemin sonucuna göre hasta günü birlik gözlem alanında, kardiyoloji servisinde veya koroner yoğun bakım ünitesinde müşadeye alınır, bu süreçleri hekim belirler. Koroner Anjiografi kararı Kardiyoloji hekimleri tarafın verilmekte olup süreç hekim tarafından belirlenmektedir.
Anjiografi ile Görüntülenen Kalp Damarları;

Koroner Stent ve Balon İşlemi Görüntüsü;

İşleyiş; Anjiografi işlemine alınacak hastalar için yatış işlemi yapılmaktadır. Hastalar uzman hekimlerimiz kararıyla poliklinik üzerinden günübirlik anjio odasına, kardiyoloji servisine veya koroner yoğun bakım ünitesine yatırıldıktan sonra anjiografi işlemine hazırlanırlar. Bu hazırlık hastalara anjiografi işlemi hakkında bilgi verilmesi, onam alınması, hekim önerisinde var ise premedikasyon( işlem öncesi medikal tedavi) uygulanması ve yaşamsal bulguların takibini içerir. Hazırlığı yapılan hastalar anjio ünitesine alınır ve koroner anjiografi işlemi yapılır. İşlemden sonra hastalar günübirlik anjio odasında, kardiyoloji servisinde veya koroner yoğun bakım ünitesinde takip edilir. Klinik bulguları stabil seyreden hasta hekimin uygun gördüğü gün taburcu edilir. Taburcu olduktan sonra kullanması gereken ilaçlarını düzenli olarak almalı, diyetine dikkat etmeli ve kontrol randevularını ihmal etmemelidir.
Dahili Tel:1129