KAPİLLEROSKOPİ
02 Eylül 2020


Karadeniz Bölgesinin iklim şartlarından dolayı romatizmal hastalıkların sıkça karşımıza çıktığı hastanemize Romatoloji Uzmanı atanması ile sağlık alanında bir açık daha kapanmış oldu.

Başhekim Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger; “SB-GRÜ Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanemizde, Romatoloji Kliniği 2017 Eylül ayında Romatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Ketenci’nin göreve başlamasıyla kuruldu. İl dışına sevk olmak zorunda kalan romatoloji hastalarının tetkik ve tedavileri bu tarihten itibaren ilimizde yapılmaya başlandı.

Ocak 2018 tarihinden itibaren Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane illerini kapsayan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde devlete bağlı sağlık kuruluşlarındaki tek Romatoloji merkezi olarak hizmet veriyoruz. Henüz ayrı bir yatan hasta servisi olmamakla beraber yatarak tedavisi gereken hastalarımız da beyin cerrahi servisindeki yataklarda misafir ediyoruz” dedi.

Romatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Ketenci klinik ile ilgili bilgiler vererek; “polikliniğimizdeBehçet Hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi ve diğer Otoinflamatuar Hastalıklar, Romatoid Artrit , Ankilozan Spondilit, Vaskülitler, Psöriatik artrit, Sistemik Lupus Eritematozus , Sjogren Sendromu, Skleroderma, İnflamatuar Myozitler, Bağ Doku Hastalığı, Reaktif Artrit, Enteropatik Artritler, Gut ve diğer Kristal Artropatiler ve tüm inflamatuar romatizmal hastalıkların takibi yapılmaktadır.

Ayrıca polikliniğimizde romatolojik hastalıkların tedavisi için gerekli tüm biyolojik tedavi ve kemoterapi uygulamaları yapılmaktadır. Polikliniğimizde yapılabilen özellikli tedavilerden bazıları; Endoksan ( Siklofosfamid) tedavisi, Mabthera (Rituksimab), Anti-TNF ve Intravenöz ımmun globulin (IVIG uygulamaları), İloporost (İlomedin), Anakinra (Kineret), Canakinumab  (İlaris).

Sjogren sendromu tanısı için gerekli hallerde kliniğimizce küçük tükrük bezi biyopsisi uygulamaları yapılabilmektedir.

Merkezimiz yeni kurulmasına rağmen hastane yönetimi tarafından sağlanan destek sayesinde şu anda Skleroderma ve bazı bağ doku hastalıklarının erken tanısı için, Raynaud Sendromlu hastalarda Kapilleroskopik inceleme yapabilen Doğu Karadeniz’de tek; Karadeniz bölgesinde ise Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden sonraki ikinci merkezdir.

Merkezimiz randevu ile çalışmaktadır. Romatoloji polikliniği direk başvuru yoluyla hasta kabul etmemektedir. Muayene olabilmek için öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Dahiliye kliniklerine muayene olunması gerekmektedir. Şikayetlerinizin kireçlenme, fibromyalji, bel fıtığı gibi romatoloji bölümünün ilgi alanına girmeyen iltihabi olmayan romatizmal hastalıklardan ise ilgili kliniklerce tedavileriniz düzenlenecektir. Romatoloji bölümünün ilgilendiği iltihabi (inflamatuar) romatizmal bir hastalığınız veya  hastalık şüpheniz varsa  hekiminiz 182 Merkezi Hekim Randevu sisteminde Romatoloji için yeşil alan açtıktan sonra MHRS sisteminden bölümümüze randevu alabilirsiniz.  

Cuma hariç tüm günler polikliniğimiz mevcuttur. Cuma günleri kapilleroskopik inceleme, tükrük bezi biopsi işlemleri yapılıp, servis visiti yapılır” şeklinde konuştu. 
kapiiii.jpg

KAPİLLERO.jpg