“Ağız İçi Mukozasından İdrar Yolu”
Üretrasında uzun segment darlığı olan hastaya ağız içi mukozasından parça alınarak 9 cm’lik üretra yapıldı. ‘’Kulkarni Prosedürü’’ olarak adlandırılan yöntemin ismi, ameliyatı ilk kez tanımlayan Dr. Sanjay Kulkarni’ den geliyor. Üretra darlığı nedeniyle çok defa kapalı operasyon geçiren ancak yolu düzelmeyen hastaya nispeten yeni bir yöntem olan bu yöntem tercih edildi. Hastamız 32 yaşında ancak gelişme geriliği nedeniyle 108 cm boyunda. Kulağında tümör nedeniyle ameliyat edilmiş ve radyoterapi almış olması sebebiyle zor hava yoluna sahip. Ağız içi dokusu alınacağı için, hastamız Anestezi Uzmanlarımız Dr. Cihan Akdemir ve Dr. Meltem Karamustafa tarafından burundan entübe edilerek ameliyata alındı.
Yapılan ameliyatla ilgili bilgi veren Op. Dr. Burhan Özdemir şunları kaydetti “Mesaneden dışarıya idrar taşıyan yuvarlak boru şeklindeki bölüm üretra olarak adlandırılıyor. İdrar yolu enfeksiyonu, sonda takılması veya geçirilmiş ameliyatlar sonrasında üretrada darlık gelişmesi sık görülen sorunlardan biri. Çoğu hastada bu dar olan yolun soğuk bıçakla açılması yeterli olurken, komplike darlığı olan hastalarda açık cerrahi müdahale gerekli olabiliyor. Uzun segment darlığı olan hastalarda, ıslak ağız içi dokusu veya kıl kökü bulunmayan kulak arkası derisi ek doku olarak kullanılabiliyor.”
Başarılı operasyon sonrası Üroloji Servisimizde tedavisi devam eden hastamıza ve ailesine Başhekimimiz Uzm. Dr. Mehmet Korkmaz ve yönetim ekibimiz tarafından ziyaret gerçekleştirilmiş olup geçmiş olsun temennisinde bulunulmuştur.
Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi olarak; Başarılı operasyonu gerçekleştiren hekimlerimize, ameliyat ve tedavi sürecine katkı sağlayan tüm ekibe teşekkür eder, hastamıza ve ailesine şifalar dileriz.