Uluslararası Epilepsi Günü
12 Şubat 2024

Uluslararası Epilepsi Günü

Halk arasında ‘’Sara Hastalığı’’ olarak da bilinen Epilepsi hemen her yaşta görülebilen ve uzun süreli tedavi ve izlem gerektiren bir hastalık olup yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Ancak erken tanı, doğru tedavi ve düzenli doktor takibinde kontrol altında tutulabilir.

Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar (deşarjlar) olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi beyin sistemini etkilediğinden beynin yönettiği birçok fonksiyonu bozabilir. Kısa süreli dalma ve boş bakma, 1-2 saniye süren kasılmalar, kol veya bacaklardaki basit sıçramalar, bayılma, bilinç kaybı, kasılma, dişlerde kilitlenme, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi belirtiler görülebilir.  Hatta kontrolsüz hareketler, sürekli düşme, sürekli bayılma, baş dönmesi, yere düşerek kasılma, nedensiz bir şekilde aniden düşme, şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir. Tanısı konulurken hastanın şikayetleri, beyin görüntülemeleri ve elektroensefalografi (EEG) bulgularından yararlanılır. EEG incelemesi ile beynin elektriksel dalgaları ölçülür ve bu incelemenin kişiye herhangi bir zararı yoktur. Hastanemizde bu incelemeler yapılabilmektedir.

Epilepsinin tamamen iyileşmesi her hastada mümkün olmamakla birlikte hastaların büyük çoğunluğunda tedavi ile nöbetler kontrol altına alınabilir. Hasta sürekli doktor kontrolünde olmalı ve hastalığın seyri dikkatli şekilde izlenmelidir. Epilepsi hastalarında uykusuzluk, açlık, ilaçların düzensiz kullanımı ve enfeksiyonlar nöbetleri tetikleyebileceği için, hastaların bunlara dikkat etmesi gerekir. Yine epilepsi hastalarının araç kullanmaları, tek başlarına yüzmeleri ve tehlikeli sporlar yapmaları sakıncalıdır.

Epilepsi nöbeti geçiren bir kişi görüldüğü zaman;
• Kasılmaları durdurmaya çalışmayın. Nöbetin kendiliğinden tamamlanmasını bekleyin.
• Nefes almasını kolaylaştırmak için yavaşça sol yanına çevirip yatmasını sağlayın.
• Başının çarpmasını engellemek için başının altına yumuşak bir malzeme koyun.
• Sıkan giysileri gevşetin. (Kravat, atkı, gömlek, pantolon vb.)
• Yaralanmaya neden olabilecek eşyaları kaldırın.
• Yiyecek ve içecek vermeyin.
• Bir şey koklatmaya çalışmayın.
• Uzun süren epilepsi nöbetlerinde 112 Acil Servise başvurun, tıbbi yardım alın.

Sağlıklı günler dileriz...

 

epilepsi