Kasık Fıtığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Kasık Fıtığı Nedir?
Kasık fıtığı; bağırsakların bir kısmının ya da karın iç organlarından birinin, kasık bölgesinde yer alan karın zarından dışarıya doğru uzanarak, cilt altından çıkması durumudur. Kasık fıtığı yaygın bir sağlık sorunudur. Erkekler anatomik yapıları nedeniyle kasık fıtığına kadınlardan daha yatkındırlar.
Kasık fıtığının fark edildiği zamanlar; öksürme, ıkınma, hapşırma gibi vücudun zorlanarak karın iç basıncının arttığı durumlardır. Kasık fıtığının dinlenme sırasında kaybolması, iyileştiği anlamına gelmemektedir. Tedavi edilmemiş ilerleyen kasık fıtığı zamanla şişerek kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayabilir, ağrı ve acıya sebep olabilir.
Kasık Fıtığı Belirtileri ve Tedavi Süreci
Kasık fıtıkları genellikle kasık bölgesindeki şişlikle kişinin kendisi tarafından fark edilirler. Şişliğe eşlik eden ağrı ve yanma hissi olabilir. Karın iç basıncın düşmesiyle kasık fıtıkları çoğunlukla görünmez olurlar. Kasık fıtığının bazen görünüp bazen görünmemesi nedeniyle; fıtığın zamanla, dinlenince, kendiliğinden geçeceği düşünülmemelidir. Kasık fıtıklarının hekim tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.
Tedavi edilmeyen kasık fıtıkları ilerleyebilir, başka şikâyetlerin oluşmasına neden olabilirler. Bazı durumlarda karın iç basıncın artmasıyla bağırsaklar fıtık kesesine girer ancak iç basıncın azalmasıyla geri çıkmaz. Bu durumlara gündelik dilde boğulmuş fıtık adı verilir.
Fıtıkların ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığının tedavisi cerrahi yöntemlerle, kasık fıtığı ameliyatı ile yapılır. Fıtık ameliyatlarında amaç; sıkışmış iç organın parçasını, genellikle de bağırsağın parçasını fıtık kesesinden çıkararak, yerine yerleştirmektir. Kasık fıtığı ameliyatında mevcut fıtığın giderilmesi ve tekrarlamaması için cerrahi müdahaleler uygulanır. Fıtık ameliyatları hastanın ve fıtığın durumuna bağlı olarak genel anestezi, ya da belden (spinal) uygulanan anestezilerle gerçekleştirilebilir.
Fıtık ameliyatları; gündelik dilde açık ya da kapalı (laparoskopik) olarak ifade edilen tekniklerle yapılabilir. Fıtığın bir daha oluşmasını engellemek amacıyla bölgeye yama benzeri bir doku eklemesi yapılmaktadır. Bu yama şeklindeki doku mesh olarak adlandırılır. Böylece fıtığın tekrarlamasının önüne geçilmiş olur. Fıtık ameliyatları genellikle hastaların hızlıca hayatına devam edebildiği cerrahi operasyonlardır. Hasta ameliyat sonrası komplikasyonlara önlem olarak hastane tutulur ve genellikle 1-2 gün içinde taburcu edilir.
Fıtık ameliyatı sonrası, ameliyat bölgesini zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Fıtık ameliyatı olan kişiler ameliyat sonrasında bir süre ağır kaldırmamalı, spor programını güncelleyerek hafifletmeli ve ideal kilosunu korumaya yönelik beslenmelidir.
Sağlıklı günler dileriz…