Ramazanda Sağlıklı Beslenme!
27 Şubat 2025

Ramazanda Sağlıklı Beslenme!

Uzun süre aç kaldığınız ve beslenme düzeninizde belirgin değişiklikler yaşadığınız Ramazan ayı süresince, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeniz çok önemli.

İşte oruç tutarken sağlığınızı koruyabilmek için bazı öneriler;

1. İftarda hafif başlangıçlar yapın: İftara birden ağır yemeklerle başlamayın. Hurma, zeytin veya bir miktar çorba ile başlayarak mideyi yavaşça hazırlayın.

2. Suyu ihmal etmeyin: Oruç süresince vücudunuzun susuz kalmaması için susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında yeterince su içmeye özen gösterin.  En az 8-10 bardak su içmeyi hedefleyin.

3. Sahurda protein ve lifli gıdalar tercih edin: Ramazan ayı boyunca sahura kalkmayı ihmal etmeyin. Yeterli ve dengeli bir sahur öğünü, sahurdan iftara kadar olan süreyi daha verimli geçirmenize yardımcı olur. Sahurda uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacak protein (yumurta, yoğurt, peynir) ve lifli gıdalara (tam tahıllı ekmek, yulaf, sebzeler) yer verin. Ayrıca, sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado) da tok kalmanıza yardımcı olabilir.

4. Ağır yağlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçının: İftarda ağır, yağlı ve kızarmış yemekler yerine, buharda pişirme veya fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.

5. Dengeli bir tabak oluşturun: İftar tabağınızda dengeli bir şekilde protein, karbonhidrat ve sebzeleri bulundurmayı unutmayın. Örneğin, bir porsiyon et veya tavuk, bir porsiyon pilav ya da makarna ve bol sebze ideal bir seçenek olabilir.

6. Tatlıları sınırlı tutun: Ramazan’da tatlılar oldukça çekici olabilir, ancak tatlıları sınırlı tutmak ve onları sağlıklı seçeneklerle (örneğin, meyve tatlıları veya sütlü tatlılar) değiştirmek iyi bir fikir olabilir.

7. Yavaş yiyin ve sindirimi zorlamayın: İftarda yavaş yiyerek, midenizin yavaşça doymasına izin verin. Aksi takdirde aşırı yemek mideyi zorlayabilir.

8. Sıvı oranı yüksek meyve ve sebzeleri tercih edin: Bu tür besinler, susuz kalmanızı engelleyebilir ve vücudunuzu besleyerek sıvı dengesini koruyabilir.

Bu önerilere dikkat ederek hem Ramazan’ı sağlıklı bir şekilde geçirebilir hem de orucunuzu kolayca tutabilirsiniz. Sağlıklı bir Ramazan geçirmeniz  dileğiyle…

Ramazanda Saglıklı Beslenme!