Hastanemiz KBB kliniği Uyku Laboratuvarı hizmet vermeye başladı.
Uyku Nedir?
Uyku, sağlıklı bir yaşamın en önemli etkenlerinden biridir. İnsanlar hayatlarının üçte birini uykuda geçirmektedir. Çeşitli nedenlerle gündüz yıpranan vücudun gece boyunca yeniden yapılanmasını sağlamaktadır. İşte bu nedenle kaliteli ve sağlıklı bir uykunun önemi çok büyüktür. 80’den fazla uyku bozukluğu bulunmaktadır.
Uyku bozukluklarının belirtileri nelerdir?
Uykuda şiddetli horlama, sabah yorgun uyanma, halsizlik ve geçmeyen uyku ihtiyacı ve horlama esnasında solunum durması uyku bozukluklarının en sık belirtileri arasındadır.
Uykuya dalmakta güçlük çekme, yatakta bacaklarda huzursuzluk hissetme ve uyurken bacaklarını hareket ettirme, uyku sonrasında bile sürekli yorgun ve uykulu olma, gece terlemesi ve gece sık idrara çıkma, sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanma, gün içinde her ortamda uyuklama şikayeti olanlar uyku bozuklukları bakımından kontrol edilmelidir.
Uyku laboratuvarı nedir?
Uyku laboratuvarı, uyku bozukluğu yaşayan hastanın değerlendirildiği yerdir. Hasta hastanede özel bir odada kalır ve gece uykusundayken, “polisomnografi” denilen uyku testine tabi tutularak, uykusu kayıt altına alınır ve uyku ile ilgili kaydedilebilir tüm verileri bilgisayara kaydedilir. Uyku laboratuvarında hastanın rahat bir şekilde uyuyabilmesi için tüm konforunun sağlanır. Hastanın bütün gece kalacağı odanın sessiz ve yeterli büyüklükte olup tuvalet ve banyo odanın içinde bulunmaktadır. Hastanın uyku düzenini ve yapılan tetkikleri takip eden teknisyenlerin bulunduğu gözlem odası ile hasta uyku odası arasında hastanın ihtiyacı olduğunda yardımcı olunabilmesi için yakın yerleşimli planlanmıştır.
Uyku testi (Polisomnografi)
Polisomnografi yani uyku testi hastanın, uyku sırasında yaşadığı normal ve anormal durumların kayıt altına alınmasıdır. Test sırasında hastanın; ağız ve burundan hava akışı, soluk alıp verirken göğüs ve karın hareketleri, uykuda solunum durması ve oranı, kan basıncı, EKG aktivitesi, çene kas gerilimi elektrosu, kan oksijen seviyesi, beyin dalga hareketleri, göz hareketleri, kas ve bacaklarda hareket değişikliği, vücut pozisyonu kayıt edilmektedir.
Uyku testi sırasında elde edilen kayıtlar daha sonra incelenerek öncelikle hastanın uyku yapısı değerlendirilir. Elde edilen sonuçlarla hastanın yaşadığı uyku bozukluğu teşhis edilerek tedavisi şekillendirilir.
Uyku testi öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Hastaların uyku testinde yalnız olacaklarını ve yakınlarının eşlik etmeyeceğini bilmesi gerekir. Uyku testinden önce sakinleştirici türde ilaç kullanan hastalar bu ilaçlarını en az 1 hafta öncesinden kesmelidir. Uyku testinin yapılacağı gün, alkol, sigara, çay, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.