1-7 Nisan Kanser Haftası İnteraktif Eğitim
02 Eylül 2020

Hastanemiz Kanser Haftası Etkinliği çalışanlarımızın katılımıyla 01 Nisan 2019 1230-1330 arası hastanemiz Konferans salonunda interaktif şekilde gerçekleşti.  Radyasyon Onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Sevil Kılçıksız moderatörlüğünde, Gastroenteroloji Uzmanı Dr Öğr. Üye. Muhammet Ali Ayvaz,Hematoloji uzmanı Dr Öğr. Üye Hasan Mücahit Özbaş, Radyoloji uzm Doç Dr Alptekin Tosun, Psikiyatri uzmanı Dr. Öğr. Üye. İlker Özdemir eğitimde bulundu. İnteraktif toplantıda soru cevap şeklinde aşağıdaki konular vurgulandı:

uTOPLUMDA KANSER ALGISI:

• Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı bir ankette yer alan ‘’Kanser nasıl bir hastalıktır?’’ sorusuna 100 kişiden 93’ü ‘’ Ölümcül ‘’ bir hastalık demiştir. Her 1000 kişiden sadece 5’i ‘’erken teşhisle tedavisi mümkün olan bir hastalıktır’’ diye bilmektedir ( %0,5 ).

Oysa ERKEN TEŞHİS ile  : Her 100 hastanın 95’inde (%95) nezle grip gibi şifa mümkün (meme, kolon, prostat, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere)!.. Geç teşhis , ihmal edilince bu oran 100 hastadan maalesef 10-20 sine düşebilmekte.

• uTOPLUMDA KANSER KORKUSU:

Kanser teşhisi erken yapılırsa %95 hasat  şifa bulduğu halde insanlar kanser taraması yaptırmaktan veya şikayeti varsa başvurmaktan kaçınmaktadır. Psikiyatri diliyle; kanser korkusu, ölüm korkusu nedeniyle bazı kişiler ‘’gözümü kapatınca önündeki kaya kaybolacak’’ diye düşünmekte. Hayatını kurtaracak tarama yada erken teşhis fırsatını kaçırabilmekte.

11n.png Kanser yaygın bir hastalık:

Gerçekte:

Her 2 erkekten 1’i

Her 3 kadından 1’ inde yaşamlarının bir döneminde bir kanser türü gelişecek.

• En sık görüldüğü yerler: akciğer, meme, prostat ve kolon.
  • Yaklaşık 8 kadından 1’inde yaşamlarının bir döneminde meme kanseri gelişecek.
  • Yaklaşık 8 erkekten 1’inde yaşamlarının bir döneminde prostat kanseri gelişecek.
  • uKanser sıklığı 2030 yılında yaklaşık %68 artacak.

Örneğin; Şu anda ülkemizde her 8 kadından biri meme kanseri iken, 2030 yılında her 4 kadından biri meme kanseri olacak.

• uKanser asıl olarak orta-ileri yaş hastalığıdır. Yaşlanmayla daha sık görülür. Bu nedenle en sık görülen kanserler özellikle 40-50 yaşta taranmaya başlanıyor.
  • uKanser, gelişmiş̧ ülkelerdeki istatistiklere göre ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra 2. sırada .
  • Dünyada kanserden ölümlerde ilk beş..

• Akciğer
  • Mide
  • Karaciğer
  • Kolon
  • Meme
  • Dünyada en çok rastlanan ve en fazla ölüme yol açan kanser, akciğer kanseridir (%25i). Akciğer kanserlerinin % 95’i sigaraya bağlıdır.
  • uKANSER TARAMALARI:

Risk  >50 yaşta artar. Örnek: Prostat, meme ve bazı lenf kanser tipleri

• uKANSER TARAMALARINIZI YAPTIRIN!....

TOPLUMDA:

• meme,
  • kolon,
  • Rahim ağzı (serviks) kanserleri

RİSKLİ KİŞİLERDE :

• Prostat,
  • akciğer kanserleri taranmalı
  • uKANSER BELİRTİLERİ VARSA(kanama, geçmeyen şişlik, ağrı, istemsiz zayıflama gibi) yada AİLEDE ÇOK SAYDA KANSER HASTASI VARSA:
  • EN YAKIN SAĞLIK MERKEZİNE BAŞVURUN.
  • uGeç tanıda şifa/kür imkansız sayılabilir
  • uErken tedavi: MEME KORUNABİLİR..
  • uERKEN TANI KOY! HAYAT KURTAR!

ERKEN TEŞHİS : %95 şifa!..

GEÇ TEŞHİS: MAALESEF az kişi..

Prof. Dr. Sevil Kılçıksız

Radyasyon Onkolojisi AD Başkan