Her yıl 13 Eylül Dünya Sepsis Günü olarak kutlanmaktadır. Mayıs 2017’de Cenevre’de gerçekleşen Dünya Sağlık Örgütü Genel Kurulunda (Dünya Sağlık Asamblesi) Sepsis önemli hastalıklar listesine alınmıştır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı ve Türk Yoğun Bakım Derneği ortak çalışması ile sağlık çalışanlarının farkındalığını artırmaya yönelik bir eğitim kampanyası başlatılmıştır.
13 Eylül Dünya Sepsis gününde Ülkemizin bir çok şehrinde 100’den fazla hastanede “Sepsis, Farkındalık, Tanı ve Tedavi” eğitimleri aynı anda verildi. Giresun’da verilen eğitimin sunumu Prof. Dr. Ülkü Aygen Türkmen tarafından, sağlık çalışanlarına, halka ve basına açık şekilde hastanemizde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Hasan H. Arslantürk; “dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişide sepsis gelişiyor, 6 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor, hastanelerde gerçekleşen ölümlerin yarısından fazlasının nedeni sepsis, dünyada her yıl 5 milyon çocuk 5 yaşına gelmeden hayatını sepsis nedeni ile kaybediyor, tanı ve tedavide bir saat bile gecikme hayati rol oynuyor, her yıl 100.000 anne sepsis nedeni ile hayatını kaybediyor, Dünya Sağlık Örgütü sepsisi mercek altına aldı” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ülkü Aygen Türkmen konu hakkında; “sepsis, vücuttaki herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun aşırı derecede ve hayatı tehdit eden reaksiyonundan kaynaklanan, doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölümüne yol açabilecek komplikasyon. Ciddi bir halk sağlığı sorunu olan sepsis erken tanı konularak tedavi edilebilmekte” şeklinde bilgiler verdi.
Toplantının ikinci aşamasında sağlık çalışanlarına ve hekimlere yönelik olarak, tanı konulurken dikkat edilmesi gereken durumlardan ve ayırıcı unsurlardan bahseden Türkmen, sepsisin klinik ve yoğun bakım sürecindeki tedavi protokollerine değinerek, bu bilinmeyen, tanınmayan, en ölümcül hastalık kategorisine alınan sepsise hassasiyet gösterilmesi gerektiği noktalarına değindi.