Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle hastanemiz konferans salonunda Üroloji Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Erhan Demirelli tarafından sunum yapıldı.
Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir. Mesanenin (idrar kesesi) altında yer alır. Prostatın iyi huylu hastalıkları yanında 15 Eylül Dünya Prostat Günü vesilesiyle Prostat Kanserine daha çok dikkat çekmek gerekir. Prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu prostat kanseri gelişebilir. Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmemektedir. Yaş ilerledikçe risk artar. Birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir. Hayvansal gıdalarda bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir.
Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez.Kanser dokusu büyüdükçe sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar ve kanlı meni gibi bazı şikayetler ortaya çıkar. Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Erken tanı ve tedavi amaçlı bulguların olduğu kişiler ve birinci derece akrabalarda Prostat Kanseri öyküsü olanlar parmakla rektal muayene ve Prostat Spesifik Antijen tetkiki ile tarama yapılmalıdır. Taramalarda Prostat Kanseri şüphesi olan hastalardan Ultrasonografi eşliğinde Prostat iğne Biyopsisi yapılmalıdır. Türkiye’de prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olmasından dolayı, toplumda farkındalık oluşturmanın önemli olduğu görülmektedir.