Hastanemizde Kuduz ile mücadele kapsamında personellerimize yönelik eğitim düzenlendi. Hastanemiz Enfeksiyon Kontrol komitemiz tarafından düzenlenen eğitimde Uzm. Dr. Feyza Yıldız Aytekin sunumlarıyla kuduz hastalığı anlatıldı. Eğitim sonunda broşürler dağıtıldı.
Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülebilmektedir. Kuduzun ana bulaşma yolu kuduz olan hayvanların ısırması, tırmalamasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan kuduz hayvanın salyası ile de bulaşabilmektedir. Kuduza ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Ancak kuduz riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı oluşmadan önlemek mümkündür.
Dünya Sağlık Örgütü ölümcül seyreden bu hastalığa dikkat çekmek ve hastalığa ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla, ilk kuduz aşısını geliştiren Fransız kimyacı ve mikrobiyojist Pasteur’ün ölüm yıl dönümü olan 28 Eylül’ü “Dünya Kuduz Günü” olarak ilan etmiştir.
Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkansızdır; bu nedenle kuduz olması muhtemel hayvanla şüpheli bir temasta en yakın sağlık kuruluşuna derhal müracaat edilmelidir.
Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşısı yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz.