Dünya Kulak ve İşitme Günü
02 Eylül 2020


İşitme Kaybı ve Sağırlık

Dünyada ortalama 460 milyonun üzerinde işitme kaybı olan hasta bulunmaktadır.

12-35 yaş arasındaki 1 milyardan fazla insan işitme kaybı açısından risk altındadır. İşitme kaybına tanı konamaması ve yeterli tedavi edilmemesi durumunda yıllık 750 milyar dolardan fazla ekonomik kayıp meydana gelmektedir.

Bir kişi, eğer her iki kulakta da normal işitme - işitme eşiği olan 20 dB veya daha altındaki sesleri  duyamıyorsa, işitme kaybı olduğu söylenir. Hafif, orta, orta derecede şiddetli, şiddetli veya derin olabilir. Bir veya iki kulağı etkileyebilir. İşitme kaybının birçok potansiyel nedeni vardır: genetik faktörler, doğumda gelişen komplikasyonlar, bulaşıcı hastalık, kronik kulak enfeksiyonları, bazı ilaçların kullanımı, aşırı gürültüye maruz kalma ve yaşlanma bunlar arasındadır. İşitme kaybı  ve "Sağırlık" terimi, her iki kulakta da ciddi veya derin işitme kaybı olan kişilerin durumunu tanımlamak için kullanılır, bu kişiler yalnızca çok yüksek sesler duyabilir veya hiç bir şey duyamazlar. 'İşitme zorluğu' terimi, hafif ve şiddetli işitme bozukluğu olan kişileri tanımlamak için kullanılır.

Kulak ve işitme bakımı

Kulak ve işitme bakımı, kulak hastalıklarını ve işitme kaybını önlemek, tanımlamak ve tedavi etmek için kanıta dayalı kapsamlı müdahaleler; işitme kaybı olan insanları sağlık sistemi aracılığıyla ve diğer sistemlerle işbirliği içinde iyileştirmek ve desteklemek anlamına gelmektedir

 İşitme rehabilitasyonu

İşitme kaybı olan insanlara fayda sağlayabilecek çeşitli müdahaleleri kapsar. Bunlar: işitme cihazları,biyonik kulak  (koklear implant) , diğer yardımcı cihazlar, işaret dili, işitsel eğitim, konuşma ve dil terapisi ve alt yazıları içerir.

Bizim amacımız işitme kaybı tanısını koyarak zamanında rehabilite etmek ve böylece kişinin normal bir birey olarak hayatına devam etmesini akademik ve iş yaşantısını sürdürmesini  sağlamak olmalıdır.

İşitme kaybından korunmak için yapılması gerekenler;

  • Riskli yenidoğanlarda yakın takip
  • Çocuklarda bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyonlardan sonra işitme açısından değerlendirme
  • İlaçlar yüksek sese maruziyet ve kulağa yabancı cisim kaçması gibi durumların yakın takip edilmesi
  • Yaşlı kişilerde ilaç kullanımı ve eşlik eden kronik hastalıklara karşı dikkatli olunması
  • Fiziksel travmadan korunmak, Kulak temizlemek için kulak pamuğu gibi herhangi bir cismi kulağa sokmamak.
  • Riskli olanlar ve ileri yaşta düzenli olarak işitme değerlendirilmesi, ilaç yan etkilerine karşı tetikte olmak.
  • Havuz,deniz gibi yerlerde spor yapmadan evvel temizliğe dikkat edilmesi

İşitme kaybı şüphesi varlığında doktora baş vurmak işitme sağlığını korumak için tavsiye edilmektedir.

Prof. Dr Elif Baysal
KBB Uzmanı

  • yayın 1.jpg