Dünya Görme Günü, her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü düzenlenmektedir. Bu yıl 8 Ekimde gerçekleştirilecek olan Dünya Görme Günü körlük, az görme ve görme kusurları konusunda dikkatleri çekerek farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.
“AMAÇ FARKINDALIĞI ORTAYA KOYMAK”
Dünya Sağlık Örgütü tarafından düzenlenen bu oluşumun 2020 vizyonu”GÖRME HAKKI” olarak belirlenmiş ve önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tahminlerine göre:
* Dünya’da 284 milyon kişi görme engelli,
* Bunların 39 milyonu kör ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusuru vardır,
* Mevcut körlüğün %80’i tedavi edilebilir önlenebilir,
* Görme kusurlularının %90’ı gelişmekte olan ülkelerdedir,
* Görme kusurluların yaklaşık %65’i 50 yaş üzerindedir,
* 19 milyon çocuk görme kusurludur,
“DÜNYADA 284 MİLYON İNSAN GÖRME ENGELLİ”
Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre dünyada şu anda 284 milyon insan görme engelli, 39 milyon insan ise hiç görmüyor. Bu programlarda amaç görme engelli olan insanların görme sorunlarını düzeltmek üzere bazı önlemler almak, farkındalık yaratmak, görme engelli insan sayısını azaltabilmek.
“ÇOCUKLARIN GÖRME ENGELİ SORUNLARINDA ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”
Erken tanı ve uygun bir tedavi yöntemi ile çocuklarda oluşabilecek görme engeli kısmen yada tamamen önlenebilir. Bu sebeple 3 yaş altındaki çocukların göz taramasının zamanında yapılması gereklidir. Aslında aynen aşılarda olduğu gibi 3 yaş altı göz muayenesinin zorunlu hale getirilmesi sağlanabilir.
YETİŞKİNDE GÖZ SAĞLIĞI
Yetişkinde körlüğe yol açabilecek sebeplerin başlıcaları;
Şeker hastalığıdır(DM) gözü etkilemesi önlenebilir körlük nedenlerindendir. Erken tanı ve tedavi görme merkezinde oluşabilecek kanama, ödem, yeni damar oluşumu gibi kötü durumları önler ya da ilerleme hızını yavaşlatır. Bu sebeple şeker hastalarının 6 ayda bir göz kontrolü yaptırması önemlidir.
Glokom (göz tansiyonu), sinsi başlayan ve yavaş gelişen bir hastalıktır. Tedavi uygulanmadığı durumlarda, görme siniri bozulmaya ve sonuç olarak görme alanı daralmaya başlar. Görme siniri tamamen harap olduğunda ise körlük oluşur ve geriye dönüşü yoktur. Bu nedenle şikayet olmasa da yılda bir rutin göz kontrolü gerekir.
Katarakt, göz merceğinin keşifleşmesidir. Önlenebilir körlüklerin en başında gelir. Tedavisi cerrahidir ve uygun zamanda yapıldığı takdirde çok başarılı bir ameliyattır.
Sarı Nokta Hastalığı (Yaşa bağlı makula dejenerasyonu) ise, 50 yaş ve üzeri insanlarda geri dönüşümsüz görme kaybının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Erken dönemde belirlenebilir ve tedavi edilirse, mevcut görme düzeyleri korunabilir ve görme kayıplarının ilerlemesi durdurulabilir. Bu hastalık için de erken tanı çok önemlidir ve ileri yaşlarda bu hastalıkla ilgili kontrollerin de yapılması gerekmektedir.
Düzenli olarak yapılan kontrollerle birçok göz hastalığı tedavi edilebilmekte, önlenebilmekte veya durdurulabilmektedir!
Dünya görme günümüz kutlu olsun…
Doç. Dr. Murat Atabey Özer
Göz Hastalıkları Kliniği