8 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü
08 Şubat 2021


Epilepsi, halk arasında sara hastalığı olarak bilinen, beynin kısa süreli geçici fonksiyon bozukluğu ve epilepsi nöbetlerine yol açan bir hastalıktır. Epilepsi nöbetleri, beynin etkilenen bölgesine göre farklı şekillerde gelişebilir. En çok bilinen şekli vücutta kasılma, çırpınma, ağzından köpük gelme, çenede kitlenme, bayılma şeklinde olmakla birlikte; kollarda atma, dalma, boş bakma, anlamsız el ve parmak hareketleri, garip tat veya koku alma, ağızda şapırdatma, yalanma, yutkunma gibi çok farklı bulgularla şekillenebilir. Kimi hastalarda tek bir kez epilepsi nöbeti görülürken kimilerinde bu nöbetler tekrarlar.  Epilepsi nöbetleri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ama sıklıkla çocuklar ve yaşlılar etkilenir.

Epilepsi; hiçbir neden olmadan gelişebildiği gibi, kafa travması, beyni etkileyen enfeksiyonlar, beyin damar tıkanıklıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Tanısı konulurken hastanın şikayetleri, beyin görüntülemeleri ve elektroensefalografi (EEG) bulgularından yararlanılır. EEG incelemesi ile beynin elektriksel dalgaları ölçülür ve bu incelemenin kişiye herhangi bir zararı yoktur. Hastanemizde bu incelemeler yapılabilmektedir.

Epilepsi hastalığında nöbetleri baskılamaya yönelik ilaç tedavisi önerilir. Önerilen ilaçların düzenli kullanımı ve düzenli doktor takipleri ile epilepsi hastalarının büyük çoğunluğunda nöbetler kontrol altına alınabilir ve hastalar normal yaşamlarına devam edebilirler. Epilepsi hastalarında uykusuzluk, açlık, ilaçların düzensiz kullanımı ve enfeksiyonlar nöbetleri tetikleyebileceği için, hastaların bunlara dikkat etmesi gerekir. Yine epilepsi hastalarının araç kullanmaları, tek başlarına yüzmeleri ve tehlikeli sporlar yapmaları sakıncalıdır.

Epilepsi nöbeti geçiren bir kişi görüldüğü zaman, yüzüne su dökmek, ağzını açmaya çalışmak, dilini ısırmaması için ağzına bir cisim yerleştirmek yanlıştır, kişiye zarar verebilir. Onun yerine nöbet geçiren kişi yan yatırılır. Bu şekilde tükürüğün hastanın boğazına kaçması engel olunur. Kasılmalar esnasında hastanın kendisine zarar vermesi engellenmesi için başının altına yumuşak bir cisim konulmalı, etrafı boşaltılmalı ve zarar verici eşyalar uzak tutulmalıdır. Beş dakikadan uzun süren nöbet varsa acil tıbbi yardım alınmalıdır.

Uzm. Dr. Miray Atacan Yaşgüçlükal
Nöroloji Kliniği

  • Anasayfa.jpg