Kurban Bayramında Beslenme
18 Temmuz 2021


Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek için bilinçli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin. 

Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Et tüketimi ile bunun yanı sıra tatlı tüketimi de artmaktadır. Bu nedenle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları risk altındadır.
 
Kahvaltıda kızartmalar, işlenmiş et ürünleri, hamur işleri tüketilmemelidir. Bunun yerine peynir çeşitleri, haşlanmış yumurta, söğüş sebzeler ve kepekli/çavdarlı/ tam tahıllı ekmeklerin bulunduğu kahvaltı sofraları tercih edilmelidir.

Tatlı seçimimizi şerbetli, kızartılmış ağır tatlılar yerine; sütlü tatlı veya meyveden yana kullanmaya özen gösterin.

Bayram boyunca günlük 10-12 bardak su tüketimine dikkat edelim. Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin.

Aşırı miktarda yemekten kaçının az ve sık yemek yenmeye özen gösterin. Gün içerisinde 2-3 saatten daha uzun süre aç kalmayın.

Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir. 

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. 

Etler sindirimi zor olan besinlerdir.  Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında en az 24 saat beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.

Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır.  Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.

KURBAN ETLERİNİ NASIL PİŞİRMELİYİZ?

Eti  pişirime yöntemi olarak  haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıl işlem ve  kızartma yöntemi gibi pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. 

Et yemekleri kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

ETİ NASIL SAKLAYALIM?

Etler; büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir.

Herkese sağlıklı ve mutlu bayramlar...

Diyetisyen Merve Eskici Kaymak

  • merve sayfa1 kopya.jpg