Hastanemiz Göz ve Ameliyathane Ünitemiz İçin Son Model Tıbbi Cihazlar!
09 Aralık 2022

Hastanemiz Göz ve Ameliyathane Ünitemiz İçin Son Model Tıbbi Cihazlar!

Hastanemizde ihtiyaç duyulan; İleri Düzey C Kollu Radyografi Sistemi Cihazı – Dijital Taşınabilir, Neodymıum / ND Yag Lazer Cihazı - Göz olmak üzere iki adet tıbbi cihaz temin edilmiş olup, vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur.

İlgili cihazların temininde emeği geçen herkese, Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi ailesi olarak teşekkür ederiz.

 

C Kollu Radyografi Sistemi (Skopi) Cihazı Nedir ve Ne İşe Yarar?

C kollu skopi cihazı; ortopedi, travmatoloji, genel cerrahi, üroloji, beyin cerrahi ve kısmen seçilen hafıza sistemlerine bağlı olarak her türlü endoskopik çalışmalarda, ameliyat ortamında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Gerçek zamanlı (anında) görüntü elde edilmesini sağlayan bir röntgen cihazıdır. Bir çok derin bölgeyi de (Ör:Batın) görüntüleyebilen c kollu skopi, ameliyat süresinin kısalmasını da sağlıyor. Ayrıca c kollu skopi insan vücudunda herhangi bir deformasyona neden olmaz.

Skopi cihazı özellikle ortopedi ve diğer cerrahi hekimlerinin diz protezi, kalça protezi ve kemik kırığı ameliyatları; kurşunlanma ve yabancı cisim çıkarma vb. ameliyatlarında kullanılıyor.

Görüntüleme işlemi dijital olarak daha yüksek kalitede, daha düşük radyasyon verilerek ve daha hızlı olarak yapılabilmekte, elde edilen görüntüler bilgisayar ortamında saklanabilmekte, çoğaltılabilmekte ve işlenebilmektedir. C kollu skopi; mobilize röntgen cihazı olan, düşük dozda yüksek ve anında görüntü sağlayan ve ameliyat süresini kısaltan skopi cihazıdır.

 

Neodymıum / ND Yag Lazer Cihazı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Son derece hassas bir lazer türü olup göz içinde istenmeyen dokuların giderilmesini sağlayan yeşil renkteki bir lazer türüdür. YAG lazer, göz tedavilerinde birkaç farklı problemin giderilmesi için kullanılmaktadır. En sık kullanılma nedeni katarakt ameliyatı geçiren kişilerde gerçekleşen arka kapsül matlaşmasının (kesafeti) giderilmesidir.

Katarakt ameliyatı geçiren kişilerde doğal göz lensi alınırken bu lensi tutan arka kapsül bırakılır. Bu kapsül (zar) yeni yerleştirilen yapay göz içi lensi de tutmaktadır. Katarakt ameliyatından belirli bir süre sonra bazı hastalarda yapay göz içi lensi tutan arka kapsülde matlaşma söz konusu olabilmektedir. Bu durum göze bir zarar vermez ancak hastaların tekrardan katarakt belirtileri yaşamalarına neden olur. Sonuç olarak görmede bulanıklık yaşanırken, görme keskinliğinde de azalma ve gece ışıklarda parlamalar görülmesi söz konusudur.

YAG Lazer Kapsülomati bir ışık tedavisidir. YAG lazer ile lensin arkasındaki dokuya göz içine girmeden veya göze herhangi bir alet teması olmadan cila niteliğinde bir işlem uygulanarak bu dokudaki kalınlaşmanın ve matlaşmanın giderilmesi amaçlanır. İşlem sonucunda hastada tekrar başlayan katarakt belirtilerinin ortadan kaldırılarak hastanın görüşünde iyileşme sağlanmaktadır.

YAG Lazer, katarakt ameliyatı sonrasında oluşan arka kapsül matlaşması dışında farklı göz tedavileri ve tıbbın farklı alanındaki tedavilerde de kullanılmaktadır.

  • face - twitter.jpg
  • C KOLLU.png
  • ND-1.png