Hastanemizde Başarılı Operasyonlar Devam Ediyor!
02 Kasım 2022

HASTANEMİZDE BAŞARILI OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR!

Mesane - Böbrek reflüsü olan 2 küçük hastamız, Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanemiz Üroloji bölümünde başarıyla ameliyat edildi.

GİRESUN’UN KÜÇÜK HASTALARI

İlk hastamız 11 aylık erkek bebek. Hastamız anne karnında iken böbrekte genişleme olması sebebi ile doğum sonrası takibe alındı. Yapılan tetkiklerinde her iki böbreğine de 5 üzerinden 5. derecede böbrek reflüsü olduğu görüldü. Mesane sinir sisteminin tam gelişmesi için en erken ameliyat edilebileceği 11. aya kadar hastamız takip edildi. Mesane sinir gelişimi tamamlandığı anda; böbreklerden mesaneye gelen idrar yolları mesaneden tamamen ayrılarak yeni yapılan tünellerden mesaneye yeniden anastomoz edildi. Yapılan işlem Bilateral COHEN üreteroneosistostomi cerrahisi olarak adlandırılıyor. Daha ileri yaşlarda daha önce hastanemizde birçok benzer operasyon gerçekleştirildi. Bu hastamız bu alanda yapılabilecek en küçük hasta olma özelliği taşıyor.

İkinci hastamız 11 aylıkken idrar yolu enfeksiyonu olması ve gelişme geriliği olması sebebi ile başvurdu. Yapılan tetkiklerinde her iki böbreğine 5 üzerinden 3. derecede böbrek reflüsü  olduğu görüldü.  Orta dereceli reflüsü olan hastamızda kapalı enjeksiyon işlemi tercih edilerek her iki idrar yolunun mesaneye girdiği yere dolgu maddesi enjekte edilerek tedavi edildi. Yapılan işlem Bilateral Subüreterik Madde Enjeksiyonu olarak adlandırılıyor. Bu hastamız da 13 aylıkken müdahale edilerek ilimizde yapılan en küçük enjeksiyon hastası olma özelliği taşıyor.

Çocuk hastalıkları Uzmanı olan İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Muhammet Bulut ve Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ekiz, başarılı operasyonlar sonrası sağlığına kavuşan hastalarımızı ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundular ve operasyonları gerçekleştiren Üroloji Uzmanlarımız Op. Dr. Burhan Özdemir, Op. Dr. Mehmet Karadayı’ yı tebrik ettiler.

İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Muhammet Bulut; Halk arasında böbrek reflüsü olarak bilinen Vezikoüreteral Reflü hastalığının önemine vurgu yaptı. ‘ Vezikoüreteral Reflü hastalığı çocukluk çağındaki böbrek yetmezliğinin, diyalize girmenin ve hipertansiyonun bilinen en sık sebebidir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavisi çok önemlidir. Anne karnında iken böbrek genişlemesi görülen hastalar, çocukluk çağında idrar yolu enfeksiyonu geçiren bütün hastalar, öncelikle böbrek reflüsü hastalığı düşünülerek ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir.  Erken çocukluk dönemindeki bu önemli ameliyatların ilimiz içinde yapılabiliyor olması mutluluk vericidir. Hastalarımızın büyük şehirlere gitmeye ihtiyacı kalmayacak şekilde tüm imkanları sağlıyoruz. ‘ dedi.

Başarılı operasyonlar ile şifa bulan hastalarımıza; Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi ailesi olarak sağlıklı bir hayat dileriz.