14 Kasım Dünya Diyabet Günü Etkinliklerimiz!
14 Kasım 2022

1 4 Kasım Dünya Diyabet Günü Etkinliklerimiz

Dünya Diyabet Günü her sene Dünya’da 160’tan fazla ülkede ve 1 milyarın üzerinde insana ulaşan, dünyanın en büyük diyabet farkındalık kampanyasıdır. Şeker hastalığı konusunda halkı, hükümetleri ve medyayı bilgilendirmek (uyarmak) amacıyla çeşitli aktivitelerin yapıldığı bir gündür. Tüm dünyada diyabet farkındalığını artırmaya yönelik toplantılar, yürüyüşler, gösteriler, radyo/televizyon programları ve kan şekeri taramaları yapılmaktadır. Ülkemizde de bu amaçla birçok kurumun dâhil olduğu diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ hasarları hakkında halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca diyabet ve sorunları konusuna dikkat çekmek amacıyla 14 Kasım Diyabet Günü'nün Mavi Halka şeklinde bir amblemi bulunmaktadır. Mavi renk, umudu; halka da birliği temsil etmektedir.

Dünya Diyabet Günü 1991 yılından beri her yıl, dünyanın her tarafında belirlenen değişik tema çerçevesinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yılki Uluslararası Diyabet Federasyonunun belirlediği ve tüm dünyada kullanılan 14 Kasım Diyabet Günü teması ‘YARININI KORUMAK İÇİN EĞİTİM’ dir.   Uluslararası Diyabet Federasyonu bu tema ile Dünya çapında diyabetle yaşayan yarım milyardan fazla insanın hayatlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için diyabet eğitimine erişimi artırmaya çağırıyor.

Diyabetli bireyin diyabet yönetimini başarılı bir şekilde yapması ve diyabete uyumunun sağlanmasında ilk koşul diyabet eğitimidir. Diyabet tedavisinde yer alan tüm ilaçlar ve izlem araçları eğitim ve yakın takibi gerektirir. Diyabet öz yönetim eğitimi ve desteği, diyabetlinin diyabetini en iyi biçimde yönetmesini sağlayan ve sürekliliği olan destek sürecidir.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla hastanemizde de, Dahiliye Kliniği Hekimimiz Dahiliye Uzmanı Dr. Tayfun Ayaser, Eğitim Eczacımız Ecz. Duygu Çelik ve Diyabet Eğitim Hemşiremiz Nebiha Kurt tarafından bir dizi etkinlikler düzenlenmiştir.

Hastanemizde stant açılmış, başvuru yapan hastalarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza şeker taraması yapılmış, diyabet hakkında bilgiler verilmiştir.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinliklerimize başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ekiz ve hastanemiz yöneticileride bizzat katılımda bulunmuşlardır.

Daha sonra, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmeyi artırmak  amacıyla Dâhiliye Kliniği Hekimimiz Dâhiliye Uzmanı Dr. Tayfun Ayaser tarafından hastanemiz konferans salonunda hastalarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza eğitim verilmiştir.

Eğitim sonrasında, hastalarımıza Diyabet Okulu Diploması verilmiş ve hatıra fotoğrafı çekimi ile etkinliğimiz sonlandırılmıştır.

Diyabet Okulu ve Diyabet Eğitimi Nedir?

Bakanlığımızın yürütmüş olduğu “Türkiye Diyabeti Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında diyabetli bireylerimize, diyabet okulu adı altında standardize edilmiş bir program olup; her ay hastanemizde düzenli olarak yapılmaktadır.

Bu kapsamda hastanemizde diyabetli hastalarımıza Dâhiliye Kliniği, eğitim hemşiresi, diyetisyen, eğitim eczacısı tarafından; Diyabetin oluşum mekanizması, Diyabette genel bilgiler, Diyabetin komplikasyonları, İnsülinler, İlaçlar, kendi kendine şeker takibi ve diyabette beslenme ve egzersiz konu başlıklarında eğitim verilmektedir.

Bu okul ile hem diyabet hastalığı hakkında diyabetli bireylerin daha da bilinçlendirilmesini sağlamak hem de diyabet hastalığı riski taşıyan bireylerin bilinçlendirilmesinin sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca eğitim programına katılım ücretsiz olup, katılmak için diyabet polikliniğine müracaat etmek yeterlidir. Katılımcılara eğitim sonunda diyabet okulu diploması verilmiştir.

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Şeker hastalığı ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan, yüksek kan şekeri ile seyreden bir hastalıktır.

Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diyabetin en sık görülen belirtileri nelerdir? Agız kuruluğu, çok su içme, çok idrara çıkma, kilo kaybı, iyileşmeyen yaralar, halsizlik, yorgunluk, bulanık görme, kaşıntı gibi şikayetlere neden olur. Hastalığın erken dönemlerinde herhangi bir şikayet olmayabilir.

Diyabet Hastalığının Tedavisi Nelerdir?

Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamaktır. Yani kan şekeri yükselmelerini (hiperglisemi) ve kan şekeri düşmelerini (hipoglisemi) önlemektir.Bu ayarın sağlanması diyabete bağlı organ hasarının (böbrek yetmezliği, körlük, iyileşmeyen yaralar vb)gelişimini önlemek veya gelişen hasarın seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir. Günümüzde şeker hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler hastalığın tipine ve derecesine göre değişmekle birlikte; tıbbı beslenme (diyet), egsersiz, hap tedavisi (oral antidiyabetikler) ve insülin tedavileridir.

Diyabet Hastalığından Korunmanın Başlıca Yolları Nelerdir?

Düzenli Testlerle Diyabete Ne Kadar Yakın Olduğunuzu Öğrenin, Sağlıklı Beslenme, Kilo Kontrolü, Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Son Olarak;

Diyabet alınan tedbirlerle önlemi alınabilen bir hastalıktır. Düzenli test yaptırmak hastalığa ne kadar yakın olduğunuzu fark etmenizi sağlar. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz sayesinde şeker hastalığından korunabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz…

• MANŞET.JPG